Ni resipi copy paste jer dr blog Dapurku Sayang
Bahan-bahan :
sedikit udang, sotong, hirisan isi ayam atau daging rebus
1/2 labu bawang besar (dihiris bulat)
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 helai daun limau purut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tomato
sedikit kicap manis/masin
sedikit sayur campur (karot, kacang panjang, bunga kobis, jagung muda dll)
garam dan gula secukup rasa
4-5 biji cili padi (diketuk)
Cara-cara :
#Goreng udang, sotong dan isi ayam/daging hingga 3/4masak. Kemudian, toskan.
#Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau.
#Masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
#Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap dan sedikit air. Kacau sebati.
#Apabila sudah mendidih, masukkan kesemua sayur campur, bawang, daun limau purut, cili padi, dan bahan-bahan selebihnya.
#Gaul-gaulkan hingga sayur hampir masak.
#Akhir sekali masukkan udang, sotong dan isi ayam/daging tadi. Kacau sebati hingga masak.
#Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.
Tetibe tringin nk mkn paprik...dulu feveritt nihh! InsyaAllah jika dikuatkan semangat, saya akan cuba buat sndiri...nantikan! haha
bila nak aplikasi?
ReplyDelete